Organizace Elpida se snaží změnit pohled na stáří už druhou desítku let. Daří se jí to? A daří se jí to i mezi námi, seniory? Tuhle otázku si v poslední době kladu stále častěji. Věřím, že ano. I tak ale čas od času slyším: na to už jsem starý/á, tohle už není nic pro mě, tomu já už nerozumím… Možná právě proto, abych si uvědomila, že věci se dějí, dostala se mi do ruky kniha patnácti rozhovorů, které vyšly během dvanácti let v časopise Vital.

Ten si klade za cíl ukázat nám všem, že stáří je (i se svými rozmary a omezeními) důležitou, krásnou a plnohodnotnou součástí našeho života.
Jiří Hrabě, šéfredaktor časopisu, v předmluvě říká: „Nechtěli jsme se setkávat jen s tvářemi z obálek, ale se skutečnými lidmi, kteří ve svém životě neuhnuli, nezpronevěřili se svým hodnotám, ač to mnohdy, nebo spíš většinou znamenalo žít mnohem méně jednoduchý život, než kdyby se podvolili.“ Na stránkách knihy se tak setkáte s pedagogem DAMU Ivanem Vyskočilem, režisérkou Agnieszkou Hollandovou, malířkou Věrou Novákovou, spisovatelem Arnoštem Lustigem, básníkem Milošem Doležalem, spisovatelkou Lenkou Reinerovou, fotografem Oldřichem Škáchou, galeristkou Milenou Kalinovskou, členem sdružení Ruská tradice Alexejem Kelinem, saxofonistou Vráťou Brabencem, lékařem Josefem Kouteckým, influencerem Michaelem Třeštíkem, psychiatrem Milošem Vojtěchovským, ilustrátorkou Daisy Mrázkovou a novinářem Karlem Tejkalem. Každý je jiný, v každém ale najdeme životní moudrost a sílu. Někteří z dotazovaných už nežijí, někteří odešli dokonce krátce po uskutečněném rozhovoru, nikdo z nich si nestěžoval, všichni nás inspirují i nadále.
Při čtení máte pocit jako byste i vy byli na návštěvě v obývacím pokoji nebo ateliéru, tak „nakažlivá“ nálada nebo snad atmosféra z textu vyzařuje. Vše krásně rámují černobílé fotografie Jana Bartoše zachycující zpovídané v jejich přirozenosti, bez přetvářky. Pokud jste ještě nešli kolem, trochu si zajděte.

Jen jsme šli kolem
Jiří Hrabě & kolektiv